10 powodów, dla których warto jeść winogrona
- Adela Sobisz
- 3 października, 2023
- Zdrowie
Dostępne niemal cały rok. Smaczne, nawadniające organizm, występują w wielu odmianach i postaciach. Winogrona są cennym źródłem niezbędny składników odżywczych.
Spis Treści
ToggleWinogrona – z jakich powodów, warto po nie sięgać?
Prowadzono wiele badań nad ich wyjątkowymi właściwościami. Dlaczego warto po nie sięgać? Sprawdź!
Winogrona a odchudzanie
Owoce te zawierają błonnik, regulujący pracę jelit. Pomagają zapobiegać uciążliwym zaparciom. Obniżeniu masy ciała sprzyja również resweratrol. To substancja, obecna szczególnie w skórkach tych owoców. Indukuje ona rozkład tkanki tłuszczowej. Dodatkowo winogrona są niskokaloryczne.
Możliwość jedzenia winogron przy wybranych dolegliwościach
Warto wiedzieć, że owoce te mogą być spożywane w diecie LOW FODMAP, czyli np. przez osoby z zespołem jelita drażliwego czy SIBO (zespole rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego). Są też odpowiednie dla osób narażonych na nadciśnienie. Zawarty w nich potas reguluje bowiem ciśnienie krwi, konkretnie – zmniejsza ciśnienie skurczowe. I wreszcie, są pyszne i słodkie, ich zjedzenie może więc zastępować sięganie po batoniki czy cukierki! Zatem można je uwzględniać w diecie, gdy chce się zrezygnować z jedzenia cukrów przetworzonych.
Wpływ winogron na układ krążenia
Oprócz kwestii ciśnieniowych udowodniono też inny pozytywny wpływ spożywania tych owoców na układ krwionośny. Okazało się, że wielu mieszkańców basenu Morza Śródziemnego i Francji dożywa sędziwego wieku i cieszy się dobrym zdrowiem. I to mimo dość sporej zawartości tłuszczu w diecie! To zasługa polifenoli oraz kwasu oleinowego, obecnych w winogronach. Polifenole podwyższają poziom dobrego cholesterolu. Ich zawartość pozwala zmniejszyć ryzyko zachowania na chorobę wieńcową, udar czy miażdżycę. Błonnik z kolei obniża frakcję LDL, czyli zły cholesterol.
Witamina A w winogronach
To kolejny składnik, niezwykle cenny dla zdrowia. Pomaga ona podtrzymać prawidłowe funkcje oka. Jej odpowiedni poziom pomaga zapobiegać chorobom takim jak zaćma czy jaskra, a także poprawia widzenie po zmroku.
Resweratrol – cudowna gronowa substancja?
Okazuje się, że wspomniany wcześniej resweratrol wspiera nie tylko odchudzaniu. Związek ten:
- reguluje aktywność komórek ciała poprzez aktywację odpowiednich enzymów,
- wykazuje właściwości przeciwzapalne,
- zapobiega starzeniu się komórek, zwiększając tym samym szansę na długowieczność – wspomaga mitochondria,
- potrafi likwidować komórki nowotworowe, wymuszając ich obumieranie,
- chroni naczynia krwionośne przed złym cholesterolem, zapobiegając powstawaniu miażdżycowej blaszki w świetle naczyń.
Jod składnikiem winogron!
Jako jedne z nielicznych owoców, winogrona zawierają jod. Ten składnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy – bierze udział w syntezie jej hormonów. Jego niedobór może powodować rozregulowanie pracy organizmu, w tym słabszą koncentrację, zmęczenie i odczuwanie chłodu. Sięgaj więc po owoce winorośli – zwłaszcza gdy mieszkasz daleko od morza. To właśnie mieszkańcy południowych części kraju są najbardziej narażeni na niedobory tego pierwiastka.
Winogrona dla skóry
Kolejny plus spożywania tych owoców to ich dobroczynne działanie na skórę. Wspomniana już witamina A wraz z witaminą C pomagają chronić przed stresem oksydacyjnym. Witamina C wspiera syntezę kolagenu i wspomaga przyswajanie żelaza.
Zdrowie mięśni? Wspomóż je winogronami!
W tych słodkich, okrągłych owocach jest również magnez. Bierze on udział w procesach kurczenia się mięśni, a także wspomaga układ nerwowy. W towarzystwie witaminy B6 – również obecnej w winogronach – lepiej się wchłania. Dzięki temu może pomóc przy skurczowych bólach mięśni (skurcze podczas ćwiczeń czy snu). Działa on także łagodząco w przypadku bolesnych miesiączek.
Jedz winogrona latem – nawadniaj organizm!
Około 80% składu winogron stanowi woda. To zatem świetna przekąska w upalne, letnie dni. Jedząc je, dbasz o właściwe nawodnienie ciała. Mowa tu oczywiście o świeżych winogronach, nie w postaci rodzynek. Jednocześnie to idealna propozycja, kiedy w upał nie ma zbytnio apetytu. Soczyste owoce pozwolą dostarczyć organizmowi potrzebnych pierwiastków i witamin, a jednocześnie nie przeciążą go.
Winogrona: do wyboru, do koloru
W sklepach znajdziesz wiele odmian owoców winorośli. Dostępne są m.in. czerwone (ciekawostka: barwnik jest widoczny w skórce, nie w miąższu!), zielone czy ciemne. Niektóre z nich to odmiany bezpestkowe. Są idealne dla osób, które nie lubią gorzkiego posmaku pesteczek lub nie powinny ich jeść (np. ze względu na zawartość witaminy K).
Owoce te można spożywać w postaci:
- świeżej, dostępnej na dziale z owocami,
- suszonej (rodzynki),
- … wina (jeśli masz skończone 18 lat!).
Winogrono jest także wspaniałym dodatkiem do deserów, ciast i sałatek owocowych.
Soczyste owoce winorośli mogą być spożywane cały rok – i to niekoniecznie w płynnej postaci z procentami. Są bez problemu dostępne w sklepach, i te polskie, i importowane. Grunt to dobrze je wymyć przed spożyciem, gdyż w winnicach są często opryski. Można również postawić na biowinogrona, do których produkcji nie są stosowane środki chemiczne. Wiele wartościowych składników mineralnych oraz witamin da się dostarczyć organizmowi poprzez odpowiednią ilość owoców w diecie. Jedzmy więc winogrona na zdrowie. Smacznego!
- Amelia – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Weronika – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Nikodem – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Natalia – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Karol – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Artur – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Zofia – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Monika – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Hanna – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Krzysztof – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny