10 powodów, dla których warto jeść melona
- Adela Sobisz
- 29 września, 2023
- Zdrowie
Pyszny, orzeźwiający, egzotyczny – taki właśnie jest melon. Kojarzy się często z upalnym latem i wakacjami. Jednak owoc ten może mieć bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Spis Treści
ToggleMelon – dlaczego warto go jeść?
Poznaj najważniejsze powody, dla których warto jeść melona:
Spora zawartość wody
Owoc melona zawiera aż do 90% wody. Z tego względu warto spożywać go latem, by utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu. Miąższ melona nawadnia ciało od środka, a jednocześnie pomaga zachować zdrowy wygląd skóry. Jest on również polecany sportowcom, gdyż wpływa pozytywnie na gospodarkę elektrolitową ciała i zapobiega odwodnieniu. Jest też źródłem węglowodanów, dodających sił.
Dzięki takiej ilości wody owoc wykazuje działanie moczopędne. To z kolei pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera pracę nerek.
Pyszne źródło witaminy C
Jedną z witamin, zawartych w tym owocu, jest wspierająca odporność witamina C. Szczególnie odmiana kantalupa jest bogata w ten składnik. Spożywanie takiego melona pozwala pokryć aż 50% zapotrzebowania dziennego na tę witaminę! Warto wiedzieć, że oprócz wzmacniania układu odpornościowego, wit. C wspomaga produkcję kolagenu, co przekłada się na zdrowszą skórę.
Melon a działanie przeciwzakrzepowe
Ze względu na zawartość witaminy K, owoc ten obniża ryzyko zawału mięśnia sercowego. Zapobiega również udarowi. Witamina ta chroni przed powstawaniem zakrzepów w układzie krwionośnym. Odpowiada bowiem za prawidłowe przeprowadzanie procesów krzepnięcia. Intensyfikuje również działanie kwasu salicylowego. W przypadku częstych krwotoków z nosa lub wolnego tamowania krwawienia przy skaleczeniach, warto sprawdzić poziom tej witaminy. Być może konieczna będzie jej suplementacja lub uzupełnienie odpowiednią dietą – np. zawierającą awokado.
Prowitamina A w melonie
Soczysty melon zawiera również karotenoidy, będące prekursorami witaminy A. To sprawia, że regularne spożywanie pomaga zapobiegać nowotworom układu oddechowego. Składnik działa również przeciwmiażdżycowo, a także wraz z witaminami E i C korzystnie oddziałuje na skórę. Wszystko dzięki eliminowaniu wolnych rodników. Beta-karoten jest ponadto znany ze swoich właściwości wspomagających narząd wzroku w prawidłowym funkcjonowaniu.
Błonnik: jaka zawartość w melonie?
Melon jest bogaty w błonnik, wspomagający procesy trawienne. Zawartość to blisko 1 g na 100 g melona. Z tego względu w większych ilościach może działać nieco przeczyszczająco, gdyż pobudza perystaltykę przewodu pokarmowego. Jednocześnie po spożyciu melona człowiek czuje się najedzony. Owoc ten zapobiega zaparciom.
Wpływ spożywania melona na psychikę
Opisywany tutaj owoc to źródło magnezu i witamin z grupy B. Składniki te wspierają układ nerwowy. Pomagają się skoncentrować, a także lepiej radzić sobie ze stresem. Regularne przyswajanie tych dwóch składników pomaga również lepiej spać, a także w ogólności poprawia samopoczucie.
Potas w melonie: sprzymierzeniec w zapobieganiu chorobom serca
Kolejnym niezbędnym dla organizmu składnikiem melona jest potas. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny m.in. za utrzymanie ciśnienia tętniczego na właściwym poziomie. Wspiera też pracę mięśni szkieletowych (razem z magnezem). Najwięcej potasu zawiera odmiana galia. Regularne spożywanie melona może więc chronić przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto potas zapobiega zatrzymaniu wody w ciele, więc jest korzystny jako składnik diety w zapobieganiu objawom PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego).
Znakomity składnik letnich sałatek
W upalne miesiące często nie mamy apetytu. Trzeba jednak dostarczać swojemu ciału cennych składników odżywczych i pilnować nawodnienia. Dlatego owocowe sałatki są idealną propozycją na letnią, lekką przekąskę. Dodatek sycącego melona pozwoli dostarczyć płynu do organizmu, a także nada sałatce charakterystyczny, egzotyczny smak.
Warto wiedzieć, że owoc ten jest również wyśmienitym dodatkiem do dań wytrawnych – np. sałatek warzywnych. Połączenie go z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i mozarellą to prawdziwa bomba witaminowa. Świetnie smakuje również z mięsem, zwłaszcza drobiowym.
Właściwości przeciwzapalne melona
Owoc zawiera składniki, które działają antyseptycznie. Należy do nich chociażby wspomniana już witamina C, a także flawonidy i beta-karoten. Będąc elementem zbilansowanej diety, wspiera odporność i chroni przed stanami zapalnymi w organizmie.
Melon jest smaczny!
Owoc ten ma ciekawy, słodki smak. Doskonale orzeźwia i może stanowić zastępnik niezdrowych, słodkich przekąsek. Warto go skosztować nawet dla samego dopieszczenia podniebienia egzotyczną słodyczą. Jego przygotowanie jest banalne: wystarczy obrać o pokroić na kawałki. Można oczywiście przygotować również smoothie na jego bazie.
Dojrzały melon to wyjątkowy, niezwykle smaczny owoc. Jego soczysty miąższ zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Warto uwzględnić go w swoich posiłkach, zwłaszcza latem. Smacznego!
- Jak odmierzyć 100g mąki nie posiadając wagi kuchennej?
- Imiona dla dziewczynek na literę T
- Imiona dla dziewczynek na literę S
- Imiona dla dziewczynek na literę R
- Imiona dla dziewczynek na literę P
- Ociekacz do butelek i smoczków – zadbaj o czystość akcesoriów do karmienia
- Placki ziemniaczane – jak zrobić, gotowy przepis
- Jak ugotować ziemniaki?
- Kasza gryczana z warzywami – gotowy przepis
- Przepis na chrupiące gofry jak z budki