10 powodów, dla których warto jeść kiwi
- Adela Sobisz
- 3 października, 2023
- Zdrowie
Kiwi – owoce tak bardzo charakterystyczne, nasuwające jednoznaczne skojarzenia z ciepłymi krajami. Mają niepowtarzalną kwaskowatość i tę swoją dziwną skórkę z „futerkiem”. A jakie są konkretne przyczyny, dla jakich warto je jeść?
Poznaj powody, dla których warto sięgnąć po kiwi – oto one:
Spis Treści
ToggleKiwi – dlaczego warto sięgnąć po ten owoc?
Kiwi ma wielkie ilości witamin
To nie przesada. Kiwi mają znaczne ilości witamin B1, B2, B3, B6, B9, C oraz K – całkiem długa lista! Co więcej, mają ich wszystkich większe stężenia niż znane ze swoich witamin pomarańcze czy rodzime jabłka. Wprowadzenie do diety nawet jednego kiwi dziennie znacząco uzupełnia ewentualne niedobory.
Minerały dla zdrowia
Może to być zaskakujące, ale kiwi zawierają również wiele związków mineralnych, makro- i mikroelementów. W porównaniu z przeciętnym zapotrzebowaniem u ludzi najwięcej posiadają one miedzi, potasu, manganu, fosforu, żelaza, magnezu i wapnia. Ta część składu brzmi raczej jak etykieta wody mineralnej, tymczasem chodzi o przepyszny owoc.
Mnóstwo smaku, mało kalorii
Wyraźna kwaśność kiwi maskuje smak słodki, dlatego ciężko na smak wyczuć zawartość cukru. Na szczęście dla odchudzających się, wynosi ona zaledwie ok. 9%. Soczystość tego owocu jasno wskazuje, że większość jego masy to woda. Przekłada się to na niedużą kaloryczność, ok. 60 kcal/100 g. Dlatego kiwi należy do tych owocowych przysmaków, na które warto przerzucić się dla zdrowia z wysoko przetworzonych słodyczy.
Przetwory z kiwi: swojsko, ale egzotycznie
Kiwi w słoikach? Dlaczego nie! Jeśli jesteś fanem robienia (albo jedzenia) przetworów owocowych, spróbuj koniecznie. Lekko słodzony dżem, w którym widać kawałeczki owoców w soczystej zieleni, wygląda niesamowicie apetycznie. Można dodać do niego banany lub jabłka, co stworzy ciekawe połączenie smaków. Podobnie słodsza, gęsta konfitura – rozsmarowana na naleśnikach lub dodana do jogurtu wygląda i smakuje przepysznie.
Soczysta zieleń kiwi w owocowych sałatkach
Najprostsza potrawa, jaką można zrobić przy użyciu kiwi, to właśnie sałatka owocowa. Owoce pokrojone w kostkę lub półplasterki i zmieszane z cząstkami jabłek, bananów, mandarynek lub winogron – czegóż chcieć więcej? To bardzo zdrowa przekąska, świetna na spotkania towarzyskie lub jako dodatek do obiadu.
Kiwi to odrobina egzotyki
Importowane z południowej Europy do Polski kiwi wciąż jeszcze nie spowszedniały nam w klimacie umiarkowanym. Sprzedawane są na sztuki, kojarzą się z odległymi, tropikalnymi krajami pełnymi słońca, gdzie nie ma pór roku. Dlatego mogą wzbudzić rozmarzenie o dalekich podróżach… może na plantację kiwi?
Szczególne właściwości chemiczne kiwi
Owoce kiwi zawierają proteolityczny enzym aktynidynę, który rozkłada niektóre białka. Oznacza to, że kiwi powstrzymuje tężenie galaretek, które zawierają przecież białkową żelatynę. Sporządzanie przetworów z żelatyną i kiwi będzie kulinarną porażką, ale spokojnie – żelująco działają też odporne na kiwi pektyny. Ta ciekawostka kulinarna dowodzi, że kucharz jest czasami chemikiem, a w kuchni można zainteresować się biochemią.
Nietuzinkowe zastosowania kiwi
Enzymatyczne właściwości kiwi czynią ten owoc wyjątkowym dodatkiem do wysokobiałkowych potraw… mięsnych! Marynata do pieczeni z rozgniecionym miąższem kiwi spowoduje, że konsystencja będzie wyjątkowo delikatna i krucha. Zmiękczenie w ten sposób schabu sprawi, że kotlety nigdy nie wyjdą suche i łykowate, a przy tym pojawi się w nich wzbogacający, kwaskowaty smaczek. Do wyjątkowego obiadu można też sporządzić zielony sos z dodatkiem kiwi.
Zastrzyk zdrowia: kiwi zblendowane
Blender jest dla niektórych najważniejszym narzędziem w kuchni. Dieta z dużą ilością owocowych smoothie i mlecznych szejków pozwala dokładnie kontrolować skład i pochodzenie każdego kęsa. Daje zarazem kucharzowi dowolność łączenia składników i ich proporcji. Dzięki swojej miękkości kiwi blenduje się bardzo łatwo. Można je przy tym łączyć z niemal dowolnymi owocami w zdrowych, domowych napojach pełnych witamin – doskonałych do popijania w pracy albo w szkole.
Kiwi jest wyjątkowe i dekoracyjne
Nasz klimat niestety nie nadaje się do uprawiania kiwi – jest zbyt chłodny. Polskie sklepy na szczęście obfitują w kiwi z importu, jednak przeciętny Polak spożywa ich niewiele. Z pewnej strony to zaleta. Rzadkość tych owoców sprawia, że wyróżniają się na tle rodzimych potraw smakiem i wyglądem. Plastry kiwi w deserze lodowym, na powierzchni tortu albo w galaretce (dodane już po stężeniu!) dodają potrawie atrakcyjności.
Kiwi – z jednej strony jest doskonale znane i można je kupić w każdym markecie. Jednocześnie pozostaje jednak w jakiś sposób egzotyczne. Sięgnij po te zielone owoce – dla zdrowia i dla smaku
- Amelia – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Weronika – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Nikodem – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Natalia – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Karol – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Artur – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Zofia – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Monika – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Hanna – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Krzysztof – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny