10 powodów, dla których warto jeść awokado
- Adela Sobisz
- 29 września, 2023
- Zdrowie
Owoc ten inaczej nazywany jest smaczliwką, a wiele osób lubi jego charakterystyczny smak. Znajduje on wiele kulinarnych zastosowań. Awokado, bo o nim mowa, ma także wiele cennych składników odżywczych.
Spis Treści
ToggleDlaczego warto spożywać awokado?
Zobacz 10 najważniejszych powodów, dla których warto jeść ten przepyszny owoc!
Działa odchudzająco
Wydaje się to podejrzane na pierwszy rzut oka. Zapytasz: jak to? Przecież owoc ten ma sporo kalorii! Owszem, ale w skład owocu wchodzą cenne kwasy: omega-3, omega-9 i omega-6. Dzięki temu, jedząc awokado, człowiek czuje się syty. To z kolei sprawia, że nie sięga po kolejne produkty spożywcze.
Wspiera pracę układu krążenia
Składniki roślinne takie jak beta-sitosterol, zawarte w smaczliwce, obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zmniejszając jego wchłanianie w organizmie. Jednocześnie pomagają podwyższać ten dobry cholesterol – HDL. W konsekwencji ryzyko chorób serca oraz schorzeń sercowo-naczyniowych, np. miażdżycy, jest niższe. Pracę serca wspomaga również zawarty w owocu potas. Odpowiada on za regulowanie ciśnienia krwi i podtrzymanie prawidłowego rytmu serca
Zawiera wspomagający trawienie błonnik
Owoce te mają w swoim składzie całkiem sporo błonnika – blisko 7 g na 100 g smaczliwki. Dzięki temu awokado wspiera procesy trawienne i zapobiega nadwadze. Polecane jest również osobom, zmagającym się z zaparciami.
Awokado: bogate źródło witamin
W składzie zielonego owocu z dużą pestką znajdziemy:
- witaminę E, chroniącą przed szkodliwym wpływem wolnych rodników na organizm,
- witaminę C, wspomagającą układ odpornościowy w walce z infekcjami,
- witaminę A, razem z E będącą silnym przeciwutleniaczem,
- witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy (B9).
Niski indeks glikemiczny awokado
Ze względu na niski IG, awokado może być składnikiem diety osób, chorujących na cukrzycę. Ma ono dobroczynny wpływ na glikemię po spożyciu posiłku. Dodatkowo jednonienasycone kwasy tłuszczowe chronią przed wystąpieniem insulinoodporności.
To znakomity zastępnik tłuszczów zwierzęcych
Dla wegetarian owoc ten może być zamiennikiem np. masła. Tłuszcze to aż blisko 30% jego składu! Dojrzały owoc można bez problemu rozgnieść, np. łyżeczką, a następnie posmarować nim pieczywo. Na bazie awokado uzyskuje się również sos (pastę) w stylu meksykańskim – guacamole. To pyszny dodatek do chrupiącego, świeżego chleba, nachosów czy makaronu. Jak widać, owoc ten dobrze komponuje się z innymi składnikami, a tłuszcz w nim zawarty pomaga we wchłanianiu niektórych witamin.
Awokado wspiera przyswajanie witaminy A
Spożywanie tego owocu wraz z innymi owocami i warzywami wpływa pozytywnie na absorpcję niektórych składników, w tym witaminy A. Dokładniej mówiąc, awokado wspomaga prawidłowe przyswajanie karotenoidów, obecnych w wielu warzywach – np. w marchwi. W połączeniu z pomidorem może być świetnym dodatkiem na kanapkę. Znakomicie nadaje się również do owocowych i warzywnych sałatek.
Pomaga zachować zdrowy wzrok
Smaczliwka w składzie ma luteinę, która pomaga zadbać o zdrowie oczu. Narząd wzroku wspomaga także wspomniana wyżej witamina A. Warto od czasu do czasu sięgnąć po ten owoc, gdy spędza się dużo czasu przed komputerem. Poleca się go również przy tzw. kurzej ślepocie, czyli gorszym widzeniu po zmroku. Owoc ten może też być wsparciem w zapobieganiu zaćmie i innym chorobom narządu wzroku.
Korzystnie wpływa na wygląd skóry
Dzięki zawartości wymienionych wyżej witamin awokado ma pozytywny wpływ na wygląd cery. Chroni ją przed zbyt wczesnym starzeniem. Skóra, nienarażona na działanie wolnych rodników, prezentuje się młodo i promiennie. Ciekawostka: owoc ten jest dodawany do wielu kosmetyków, właśnie ze względu na swoje właściwości odmładzające. Znajdziesz go np. w kremach do twarzy, serum, szamponach i żelach pod prysznic.
Pomaga utrzymać homeostazę
Dzięki zawartości wspomnianego już potasu awokado pomaga zachować prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową. Reguluje poziom komórkowego pH, pozwalając zachować równowagę kwasowo-zasadową w ciele. Wspomaga pracę układu moczowego.
Podsumowując – egzotyczne, smaczne awokado ma wiele korzystnych dla zdrowia człowieka właściwości. Można go jeść zarówno solo, jako przekąskę, jak i dodawać do innych potraw w postaci pasty czy zamiennika masła. Warto zachować umiar, bo mimo wszystko jest to owoc dość kaloryczny. Pamiętaj, że odpowiednia dieta powinna być zrównoważona. W razie wątpliwości warto zawsze skorzystać z porady lekarskiej lub odwiedzić dietetyka. Smacznego!
- Amelia – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Weronika – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Nikodem – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Natalia – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Karol – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Artur – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Zofia – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Monika – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Hanna – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny
- Krzysztof – znaczenie imienia, pochodzenie, imieniny